La det bli lys! Og farger. Og glitter. Og lyd…

Vaktbikkja. Den fjerde statsmakt. Journalistene. Disse menneskene som samler inn informasjon, danderer det i forskjellige former og fasonger, og yter sitt for at befolkningen skal få ta del i det; disse menneskene har mange navn, og de tidligere nevnte er kun noen få av dem. Videre er det dessverre slik at mediet papiravisen sies å være utdøende. Dette betyr at journalistikken på dette nivået sliter relativt mye om de ønsker å bli værende på papirnivå. Likevel er det er lyspunkt i det hele, om en ønsker å se på det fra den vinkelen; nettaviser blir mer og mer populære.

Når dét er sagt holder det ikke å skrive en overskrift og slenge sammen en tekst fullspekket med informasjon. Dette vil ikke tiltrekke lesere – og enda viktigere holde på dem. Vi snakker 2015, kresne mennesker med altfor mange utvalg og muligheten til å velge og vrake etter hjertets lyst. Det er her multimodalitet kommer inn.

Som barn var jeg en ihuga fan av alt som glitrer og har fine farger. Nå skal det sies at det ikke har forandret seg stort; jeg er som ei flue og tiltrekkes av bl.a. lys. Noen ganger lurer jeg på om vi mennesker egentlig er reinkarnerte fluer, for lysende ting er tiltrekkende. Det er også bevegelser, lyder, farger, osv. Multimodalitet handler om samspill mellom flere elementer, og dette betyr at når man bruker både lys, farger, bevegelser og lyder får man et ferdig produkt som er multimodalt. I tillegg appellerer dette som regel til flere enn om det kun skulle ha vært sorthvitt med tekst, tekst og atter tekst. Nå er det kanskje noen som skjønner hvilken retning jeg vil. Om du ikke er en av dem; følg med!

Lyd, lys, bilde, skinnende gjenstander; bibbedibobbediboo!
Lyd, lys, bilde, skinnende gjenstander; bibbedibobbediboo! (Foto: Privat)

Hvordan skal man «redde» de som ønsker å «hoppe» fra papiravis til nettversjonen, og hvordan skal man fremme arbeidet til de som allerede er online? Svaret er så enkelt, men så komplisert som multimodalitet. Dette vil ikke si at man gjør noe revolusjonerende med skrivingen i seg selv; man danderer det bare annerledes med litt forskjellige magiske trylletriks involvert. Det ferdige produktet blir dermed slik du f.eks. ser vg.no; bilder, skrift i forskjellige størrelser og farger, videosnutter og podcasts (lydopptak) med intervjuer. The New York Times har gjort en fantastisk jobb med det multimodale blant annet i en av sakene sine. En historie er bakt inn i lyder, videoer, bilder og fantastisk informasjon i form av faktisk tekst.

Men hvor langt man kan gå med diverse HTML-koder og slikt før det blir kaos, er en helt annen historie. Likevel kan det settes iallfall én strek under svaret at man kan fornye den velkjente journalistiske sjangeren. Og det er nettopp dette som vil eskalere i større grad framover. Jeg, for min del, finner fram popcornet og setter meg godt til rette i min rosa sofa (ja, jeg mente det jeg sa om at ingenting har forandret seg når det gjelder farger), og gleder meg til å se det dynamiske resultatet av den journalistiske sjangeren. Feel free to join!

Reklamer

Én tanke på “La det bli lys! Og farger. Og glitter. Og lyd…”

  1. Likte svært godt din sammenlikning med mulitmodalitet, det må sies at du fikk fram poenget bra! Selv er jeg like spent på å se hvor vi ender opp – eller heller hvor reisen tar oss videre (den har vel egentlig ingen endedestinasjon?). Dagens nyhetsmedium skal gjerne være breie, med et vidt spekter av innhold som du nevner, så det skal bli gøy å se hvor kreative disse nettavisene klarer å bli!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s