«En liten drittunge, høy på godteri, litt for nærme leggetid»

Jeg husker når jeg gikk på ungdomsskolen, og når timeplanen viste musikktime visste alle at nå var sjansen her for å være rockestjerne; det var nå vi skulle lære å spille gitar for real. En av de sangene jeg likte best å spille (og synge, selvsagt) var Yesterday av The Beatles: «Yesterday, all my troubles seemed so far away»… Følelsene denne teksten uttrykker er nettopp det jeg føler hver gang jeg leser hva slags oppgave vi kloke kommunikasjonsstudenter ved UiA får utdelt som vår bloggoppgave dette semesteret. Denne uken er intet unntak; kanskje litt verre.

For å hoppe rett inn i det kan jeg spørre deg hva du tenker på når du hører ordet «hyper». Jeg for min del tenker på en liten drittunge, høy på godteri, litt for nærme leggetid. Vel, hva tenker du når jeg sier «tekst»? Sorte bokstaver på en hvit bakgrunn? Veldig bra, det er en av de godkjente tolkningene. Om vi da slenger de ordene sammen, slik vi gjør med «sjokolade» og «kake», får vi «hypertekst» (ja, sjokoladekake er gøyere, men let’s face it; når kaka er spist opp er moroa over – hyperteksten lar deg sjeldent i stikken). Hva er så hypertekst?

Iløpet av en forelesning med min favorittmann her i verden (smisk), Martin Engebretsen, kom det fram at hypertekst er blant annet «en sammenkobling av tekster eller tekstelementer ved hjelp av elektroniske lenker» (jfr. PowerPointen hans). Dette betyr altså at du kan trykke på for eksempel et ord i en tekst og vips! Så er du på en annen side relatert til det ordet du nettopp trykket på. I nettjournalistikk er jo dette gull! Om jeg skulle hatt ei nettavis à la VG sin hadde jeg brukt hyperlenker til alt; jeg ville jo selvsagt hatt flest treff på de fleste artiklene som kanskje kunne hatt relevans med hva jeg allerede skrev en artikkel om! Utfordringen? Det kan bli for mye. Det kan bli surrete. For komplisert. Meningen med hypertekst er jo blant annet at leseren skal få velge litt hva han eller hun har lyst til å lese, i hvilken rekkefølge de vil lese det! Det blir en slags maktoverføring; det er ikke lenger den som skriver teksten som bestemmer hva du skal få med deg når, men det er du som leser som har makten. Men hvor kan man dra nytte av hypertekst for forenklingens skyld?

Jeg vet ikke med dere, men er det noe her i verden jeg finner uoversiktlig er det fagbøker jeg ikke kjenner så godt. Så på begynnelsen av et nytt semester er jeg det spørsmålstegnet du ser går rundt på universitetet – ingen andre. Jo, forresten, jeg tror det ofte er en gjeng spørsmålstegn som går rundt i mangel på forståelse og oversikt over de mange pensumbøkene vi kjøper i håp om å ace (ja, jeg har lært meg et nytt slengord, og det betyr så mye som å «klare en ting utrolig bra») eksamen. Likevel kan digitaliserte fagbøker bli slitsomt for øynene til slutt. Det har seg nemlig slik at selv om det finnes e-bøker på nettbrett, blir det fortsatt solgt en del bøker skrevet på papir. Jeg selv finner bøker mer beroligende å lese enn å stirre meg blind på et nettbrett. Men igjen er det veldig individuelt, og det som fungerer for meg fungerer ikke nødvendigvis for naboen.

Når det er sagt er det andre oppslagsverk som kunne hatt nytte av hypertekster, som folkeopplysninger eller andre oppslagsverk. Jeg priser meg lykkelig over Gulesider, men hvor kult hadde det ikke vært med en kombinasjon av opplysningene om seg selv man legger ut på Facebook og de opplysningene Gulesider promoterer? Det ville vært himmelrike for superstalkere som meg selv (for vi kvinner gjør bedre research enn FBI om vi «må»). Dette kan igjen by på utfordringer, så jeg velger å fortsette å sitere Beatles’ sang: «Oh, I believe in yesterday»…

Alt var jo enklere før - både med prinsesser og enhjørninger (bilde fra min 19. fødselsdag)
Alt var jo enklere før – både med prinsesser og enhjørninger. (Foto: Privat)
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s