Har du hørt, har du sett, har du sjekka det siste?

«Internett ble opprinnelig konstruert som et forskernettverk. Sikkerhet var aldri en prioritert del av designen. I stedet ble nettet utviklet med tanke på samarbeid, utveksling av informasjon og effektiv deling og fordeling av ressurser».

Dette skriver forskeren Gisle Hannemyr i boken sin «hva er INTERNETT» (2005). Vi befinner oss på slutten av kapittel tre hvor det er ramset opp en haug av fallgruver ved bruk av Internett, og deretter en liste med nettvett. Når man ser på utgivelsesåret til boka kan man driste seg til å si den er utdatert, men samtidig er det viktig å huske på at det er mye av det Hannemyr skriver om som fortsatt er høyst relevant. Det er blitt minst ti ganger flere fallgruver som kan ha enda verre konsekvenser enn at Piczosiden din blir hacket, og derfor er det desto viktigere å tenke nettvett.

Jeg har en lillesøster på snart 13. Hun er min øyensten og storesøster står gjerne parat med balltre hvis det trengs, siden pappa ikke har skaffa seg hagle. Ennå. Noe av det skumle for storesøster er at lillesøster åpnet øynene for Internett for ganske mange år siden; da hadde allerede storesøster vært aktiv der minst dobbelt så mange år. Saken er den at storesøster vet om alle fallgruver og redninger, men det er hun ikke sikker på om lillesøster gjør, noe som ble bekreftet den gangen lillesøsters Movie Star Planet-konto ble hacket for en tid tilbake. Hun ga nemlig ut passordet sitt til noen som skulle «spandere V.I.P på henne så hun fikk masse MSP*-penger, osv.». Resultatet var verken V.I.P eller penger, men en robbet MSP*-konto.

Det var da alle som er igjen i hus (alias mine foreldre) kom på at lillesøster er en attpåkladd og ikke har de samme kunnskapene som storesøsknene har, og det ble igjen relevant med den fine listen med nettvett (link til ung.no’s nettvett).

Jeg tror det viktigste Hannemyr kommer med om dette temaet i boka si er at man aldri skal gi fra seg passord, PIN-koder eller annen personlig informasjon, verken over e-post, telefon eller webskjemaer (s, 86 for de som har boka). Det er så lett å gi passordet sitt til bestevennen over Facebookchatten, men vi veit jo ikke om h*n selv har blitt hacket og vi prater med en fremmed.

Videre har forskning.no kommet med en artikkel som anbefaler leserne om å være høyst kildekritiske og stille journalistiske spørsmål som «Hvor kommer dette ryktet fra?«. Jeg tror det er klokt å stille seg selv det spørsmålet, for da kan man unngå både mye unødvendig drama, og i tillegg kan man unngå å sverte noens gode navn og rykte – helt unødvendig!

Noe jeg lærte – spesielt på videregående – var å finne flere kilder som bekreftet den første. Man kan ikke alltid være førstehåndskilde selv, så derfor er det lurt å finne flere steder, både i bøker og på nett, som bekrefter nettopp den informasjonen du har fått. Og er det et rykte? Ring personen det omhandler og spør! Det koster en så uendelig lite, men kan ha så utrolig viktige konsekvenser. Det er dessverre altfor mange som gir blanke i å være kildekritiske fordi de liker «gossipet» som følger med. Men hva om de tenkte på at det neste gang kanskje er de som skulle ønske de fikk en telefon med spørsmål om hva som egentlig var greia.

*Movie Star Planet

Ser ut som om vi er kjempeglad i hverandre og sånn, men vi er det! Innerst inne.
Ser ikke ut som om vi er kjempeglad i hverandre og sånn, men vi er det! Innerst inne… (Foto: Privat)
Reklamer

Én tanke på “Har du hørt, har du sett, har du sjekka det siste?”

  1. Kjempefint innlegg! Du skriver på en morsom og på en måte som gjør at jeg vil lese videre. Det at du åpner med ett sitat, og deretter kommer med personlige opplevelser syntes jeg var bra.
    Du får det med å ikke stole på alle på nettet, og det med kildebruk frem på en bra måte. Og det tipset du kom med å finne kilder som bekrefter den første likte jeg.
    Alt i alt, ett flott innlegg 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s